Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna reprezentantů schválila návrh Trumpovy reformy o daních

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Sněmovna reprezentantů Spojených států dnes schválila daňovou reformu prezidenta Donalda Trumpa, která je považována za největší úpravu daní od dob republikánského prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech.

 Ještě v noci amerického času (ve středu ráno SEČ) chce o návrhu hlasovat Senát. Pokud Kongres reformu přijme, očekává se, že ji Trump během středy podepíše.

"Dnes lidem této země vracíme zpět jejich peníze," prohlásil republikánský předseda sněmovny Paul Ryan. S úpravou daňového systému v této komoře Kongresu souhlasilo 227 zákonodárců, proti jich bylo 203.

Návrh mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent, jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu. Kritici naopak poukazují na to, že změny pomohou především korporacím a bohatým. Trump nesouhlasné názory odmítá a tvrdí, že z daňových úprav budou těžit všichni, především pak velmi uleví střední třídě.

Témata:  USA Donald Trump Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy