Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Bílého domu museli kvůli špatnému stavu uříznout část ikonického stromu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Pohled na jižní průčelí Bílého domu doznal ve středu změny. Zmizela totiž část ikonického šácholanu, který tam během svého mandátu ve 30. letech 19. století zasadil tehdejší americký prezident Andrew Jackson.

Stav stromu byl velmi špatný a podle odborníků stál jen díky umělé opoře, proto představoval v rezidenci hlavy Spojených států bezpečnostní riziko.

Na stavu šácholanu neboli magnolie se podepsalo nejen stáří a rozmary počasí, ale i zásahy zahradníků, které byly ve své době možná dobře míněné, dnes by je však odborníci na péči o dřeviny rozhodně nedoporučili, uvedla agentura AP.

Příkladem je odstranění části kořenů v 70. letech 20. století a také zaplnění dutiny kmene betonovou směsí, která byla v roce 1981 odstraněna kvůli napáchaným škodám. Od té doby se o oporu stromu stará sloup se systémem lan.

Rozhodnutí, že velká část šácholanu půjde k zemi, učinila první dáma Melania Trumpová. Dospěla k němu na základě posudků odborníků, podle kterých byl strom zcela závislý na umělé opoře. Odborníci dospěli k závěru, že samovolnému pádu stromu nic nezabrání a že tedy není otázkou zda, ale kdy se tak stane.

Témata:  Bílý dům USA stromy USA

Aktuálně se děje

19. května 2024 16:41

ANO by vyhrálo parlamentní volby, volila by ho téměř třetina lidí

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy