Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pří sérii bombových útoků v Kábulu zemřelo nejméně 40 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Kábul - Nejméně 40 mrtvých si vyžádala série bombových útoků na západě afghánské metropole Kábul. Další tři desítky lidí byly raněny. Informovala o tom agentura AFP.

Terčem pravděpodobně bylo šíitské kulturní a náboženské centrum Tajaban, zasažena byla i sousední zpravodajská agentura Afghan Voice. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, islamistické hnutí Tálibán se od činu distancovalo.

"Cílem útoku bylo kulturní centrum Tabajan. V okamžiku (první) exploze se zde konala ceremonie u příležitosti 38. výročí sovětské invaze do Afghánistánu," informoval AFP zástupce mluvčího ministerstva vnitra. V okamžiku prvního výbuchu se v centru účastnilo panelové diskuse nemálo studentů.

Poté, co se v centru odpálil sebevražedný útočník, se udály v blízkém okolí ještě dvě exploze, uvedla BBC s odvoláním na ministerstvo vnitra.

Šíitské kulturní a náboženské centrum se nachází v blízkosti agentury Afghan Voice, již nejprve většina tiskových agentur považovala za hlavní terč útoku. Jeden zaměstnanec redakce byl zabit a jeden raněn, sdělil Reuters zaměstnanec afghánské agentury.

Témata:  Afghanistán bombové útoky

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy