Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemnot vyzval Rajoye k jednání o výsledcích voleb

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Madrid/Brusel - Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont dnes vyzval předsedu španělské vlády Mariana Rajoye, aby přijal výsledky nedávných regionálních voleb v Katalánsku.

Madrid expremiér vyzval k politickému jednání i k tomu, aby umožnil návrat jeho "legitimní" vlády k moci v regionu na severovýchodě Španělska.

"Hlasovací urny promluvily, demokracie promluvila, každý měl možnost se vyjádřit. Na co Rajoy čeká, aby přijal výsledky?" zeptal se v přenosu z Bruselu Puigdemont.

Volby do katalánského regionálního parlamentu vyhráli 21. prosince separatisté. V 135členném zákonodárném sboru obsadí 70 křesel. Většinu ale získali jen díky přepočtu hlasů, který zvýhodňuje venkovské regiony. Ve skutečnosti dostaly separatistické strany jen 47,5 procenta hlasů. Nejvíce voličů podpořilo promadridskou strana Ciutadans. Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JxCat) skončila až na druhém místě.

Podle dnešního prohlášení expředsedy katalánské vlády obyvatelé španělského regionu minulý týden při hlasování ukázali, že jsou demokraticky zralí, a vysloužili si právo, aby se jejich země stala samostatnou republikou. Premiéra Rajoye vyzval, aby začal "politicky jednat" se zástupci separatistických stran.

Témata:  Španělsko Katalánsko Mariano Rajoy Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy