Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exgenerál Praljak měl u sebe neodhalitelný risk

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Haag - Jed, který v listopadu pozřel bývalý generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak po vyslechnutí svého rozsudku u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), nebylo možné předem odhalit.

Po skončení interního vyšetřování to dnes podle agentury AFP oznámil tribunál, který dnešním dnem oficiálně ukončil svou činnost.

"Neexistuje žádné opatření, kterým by bylo možné v jakékoli fázi jed odhalit," uvedl soudce Hassan Jallow. Vyšetřování podle něj neodhalilo žádné selhání ze strany mezinárodního tribunálu. Pravidla pro zacházení se zadrženými všechny složky ICTY dodržely, dodal Jallow.

K nemožnosti odhalit jed tribunálem podle vyšetřování přispěla "malá velikost lahvičky, omezení v důsledku pravidel prohledávání (zadržených) a povaha kontrolních zařízení, které má ICTY k dispozici".

Vyšetřování Praljakovy sebevraždy nadále vede Nizozemsko, které trestní tribunál na svém území hostilo.

Témata:  Bosna a Hercegovina sebevražda úmrtí ICC soudy

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy