Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tradičními japonskými novoročními koláčky se udusili dva lidé, další jsou v kritickém stavu

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Koláčky zvané moči jsou v Japonsku považovány za symbol dlouhověkosti, ale při oslavách příchodu nového roku připraví o život pravidelně několik lidí. Tentokrát si pečivo vyžádalo dvě oběti a další osoby jsou v kritickém stavu.

Těsto se získává z rýže, která se nejprve propaří a pak roztluče a rozmačká. Vzniklá lepkavá hmota se upraví do tvaru koláčků, které se uvaří nebo upečou. V rodinách se vaří zeleninové vývary, v nichž se moči ohřívají.

Lepkavé koláče jsou větší než jedno sousto a je třeba je pečlivě rozžvýkat. Ti, kdo toho nejsou schopni - starší osoby nebo děti - mohou mít problémy. Kdo se je pokusí spolknout vcelku, riskuje, že mu kousek uvízne v krku a udusí ho.

Úřady každoročně před svátky nabádají, aby si lidé raději koláčky před pojídáním rozkrájeli. Každoročně si ale tato novoroční pochoutka vyžádá několik obětí - v roce 2015 jich bylo devět.

Témata:  Japonsko Nový rok úmrtí

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy