Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černou Horu zasáhlo zemětřesení o síle 5,1 stupně. Ve městech vypukla panika

Zemětřesení, ilustrační fotografie
Zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto

Podgorica - Černou Horu dnes před polednem zasáhlo zemětřesení s intenzitou 5,1 stupně. Otřesy, vyvolaly v několika městech paniku, ale zatím nejsou hlášeni žádní zranění ani větší materiální škody.

Hydrometeorologický a seizmologický ústav Černé Hory podle státní televize RTCG upřesnil, že k zemětřesení došlo v 11:46 SEČ. Jeho ohnisko se nacházelo v pohoří Visitor blízko města Plav předběžně v hloubce 14 kilometrů. Po deseti minutách následoval další, slabší otřes s intenzitou 3,2 stupně.

Zemětřesení vyvolalo paniku v Plavu, ale také v dalších černohorských městech jako Gusinj, Andrijevica, Berane a rovněž v metropoli Podgorici.

"Zaznamenali jsme, že na starých domech popraskala fasáda a komíny. Dosud jsme nedostali informaci, že by byl někdo ohrožen nebo že by byla způsobena větší materiální škoda," citovala později RTCG ze sdělení plavských záchranářů.

Otřesy půdy pocítili i obyvatelé okolních zemí. Zaznamenali je až v bosenské metropoli Sarajevu, v Albánii, v Kosovu, v Makedonii a také v Srbsku.

Témata:  Černá Hora zemětřesení

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.