Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hladiny řek v západním Německu stoupají, v Alpách zabíjela lavina

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem/Vídeň - Západ a jih Německa stále ohrožují záplavy způsobené vydatným deštěm a táním sněhu ve vyšších polohách. Velmi vážná je situace na řekách Rýn a Mosela. V rakouských Alpách znovu zabíjela lavina.

"Hladina Rýna se zvyšuje o tři centimetry za hodinu, poněkud rychleji, než se čekalo," řekl agentuře DPA šéf povodňové centrály Henning Werker. Dopoledne dosahovala hladina Rýna v Kolíně 7,95 metru, takže dosažení kritické výše pro lodní dopravu 8,30 metru se čeká dnes večer. Osobní a těžce naložená plavidla už byla navedena do ochranných přístavů, kromě toho platí omezení rychlosti plavby.

Podle mluvčí povodňového centra v Trevíru (Trier) bude i řeka Mosela na svém horním toku během obou víkendových dnů stále stoupat. Nejvyšší hranice dosáhne podle očekávání v noci na pondělí.

V Bavorsku se na řadě toků situace zmírnila, v Kelheimu ale Dunaj dosáhl v noci na dnešek druhého nejvyššího stupně povodňové aktivity. Zaplaveny byly jednotlivé pozemky a domy.

Obětí laviny v rakouských Alpách se stali dva mladí němečtí lyžaři, které zasypala v pátek v Tyrolsku. Záchranáři našli tělo jednoho z nich o pár hodin později, nemohli mu už ale pomoci. Druhého zasypaného lokalizovali dnes po zhruba metrovou vrstvou sněhu.

Ve čtvrtek v tyrolských Alpách zahynul 43letý Čech. Lavina ho zasypala v oblasti Velilltal, která je součástí lyžařské oblasti Ischgl.

Témata:  Německo laviny řeky

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy