Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekalé praktiky Pentagonu: Informátoři bojují o holé životy

Pentagon
Pentagon
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Vysoce postavený úředník amerického ministerstva obrany, John Crane, se rozhodl promluvit o praktikách Pentagonu a zneužívání jejich moci proti informátorům a takzvaným whistleblowerům.

John Crane promluvil včera a jeho příběh souběžně zveřejnil britský deník Guardian, neměcký Spiegel a japonský Newsweek. Podle jeho slov pentagonští úředníci lhali pod přísahou, nelegálně likvidovali dokumenty a ničili lidem snažícím se poukázat na zneužívání vládní moci život a kariéru.

Ve svém článku pro Guardian Mark Hertsgaard připomíná známého Edwarda Snowdena, který v roce 2013 odtajnil a pomohl zveřejnit tajné dokumenty Národní bezpečnostní agentury (NSA) prokazující sledování milionů lidí, telefonních hovorů či elektronické komunikace nebo Thomas Drakea, který poukázal na ty samé problémy jako Snowden již deset let předtím. Ten byl na vyšším postu než Snowden, držel se pravidel a své obavy vznesl oficiální cestou. "A byl rozdrcen," píše britský novinář.

Drake byl propuštěn, zatčen agenty FBI, zbaven bezpečnostní prověrky, byl obviněn ze zločinů a čelil možnému vězení. Byl zruinován po profesní i finanční stránce a dnes pracuje v obchode Apple. A jeho tehdejší varování? Byla prý z velké části ignorována. 

"Vláda se mě mnoho let snažila potopit, čím více jsem odolával, tím hůř se chovali," popsal Drake. Jeho i Snowdenovo jméno je relativně známé stejně jako jejich příběhy. Avšak nyní poprvé promluvil i John Crane, který patřil k vysoce postaveným úředníkům a snažil se zajistit spravedlivé zacházení s informátory. Nakonec byl také propuštěn a sám se jedním z nich stal.

Snowden od mnoha vládních činitelů sklidil vlnu kritiky za to, že místo vnitřních zdrojů volil zveřejnění v novinách. Obvinění Cranea naznačují, že to ani jinak udělat nemohl. "Smutná realita dnešní politiky je, že jít za hlavním inspektorem s důkazy o špatném zacházení je často velkou chybou. Jít za novináři je riziko, ale alespoň máte šanci," uvedl pro Guardian Snowden a zároveň volá po ochraně informátorů.

Crane přiznal, že když se totiž o něco podobného někdo pokusil vládní cestou, Pentagon se ujistil, že mu za to zničí život. A Guardian připomíná slova Diane Roarkové ohledně whistleblowerů, když v jednom z interview v roce 2014 uvedla, že přestože neudělali nic špatného, je tak s nimi zacházeno. "Stáváme se policejním státem," zněla tehdy její kritika.

"Děláme to, abychom vás chránili," cituje slova dalšího informátora, Williama Binneyho britský deník a dodává, že to samé říkali nacisté v roce 1933 a zbavili se tak všech politických soupeřů. 

Hertsgaard se tímto tématem zabývá ve své nové knize. Po všech obviněních, které od Cranea slyšel prý opravdu nemohl Snowden volit jinou cestu. Například kandidátka na budoucí americkou prezidentku, Hilary Clintonová sice uvedla, že Snowden jít za svými nadřízenými a výsledek by byl pozitivní, ale Herstgaard na to reaguje slovy: "Řekněte to Drakovi či třeba právě Craneovi!"

Témata:  USA whistleblowing Pentagon

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy