Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dubaji testovali základy pro novou nejvyšší stavbu, bude mít 928 metrů

Dubaj
Dubaj
Foto: Tim Reckmann

Dubaj - V Dubaji s úspěchem otestovali základy pro novou věž Dubai Creek Tower, která převýší výškovou budovu Burdž Chalífa o 100 metrů. Geotechnický průzkum pro 928 metrů vysokou stavbu provádí nizozemská firma Fugro, výstavbu zajistí developerská společnost Emaar.

Základy nové věže mají být hluboké přes 70 metrů a stavba by měla být dokončena před zahájením dubajského expa v roce 2020. Autorem projektu je španělský architekt Santiago Calatrava Valls a inspirací tvaru je podle zástupce firmy Emaar liliový květ a minaret.

Firma Emaar kontrakt svěřila společnosti Soletanche Bachy, která sídlí ve Francii. "Je to pravděpodobně jedna z nejobtížnějších staveb, které nyní ve světě vznikají," řekl projektový manažer této firmy Vincent Leblois.

Věž bude stát jen několik minut jízdy od dubajského mezinárodního letiště. Několik jejích pater poskytne vyhlídku na přístav i město. V dalších poschodích budou obchody a hotel. Poblíž vznikne vůbec největší nákupní středisko a sídliště pro 470.000 lidí, jehož výstavba už začala.

Témata:  Dubaj Mrakodrapy

Aktuálně se děje

16. května 2024 17:15

Podezřelá zásilka v budově BIS. Na místě jsou hasiči i policie

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy