Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva atentátníci se odpálili v centru Bagdádu, zabili desítky lidí

Bombový útok v Bagdádu
Bombový útok v Bagdádu
Foto: Twitter

Bagdád – Při útoku dvou sebevražedných atentátníků dnes v centru irácké metropole Bagdádu zemřelo několik desítek lidí, více než stovka osob utrpěla zranění. Údaje o přesném počtu mrtvých se liší.

Agentura AP informuje o 38 obětech, ministerstvo vnitra zatím o nejméně 27. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle AP ale vše ukazuje na teroristickou organizaci Islámský stát (IS), která se přihlásila k podobným útokům v minulosti.

Předseda iráckého parlamentu Salím Džabúrí útok označil za zbabělý čin namířený na nevinné lidi. Zároveň požádal vládu, aby zajistila ve městě bezpečnost. Útok odsoudilo také německé ministerstvo zahraničí a vyjádřilo soustrast příbuzným obětí.

Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nálože byly odpáleny na náměstí v centru města, kde se ráno scházejí uchazeči o příležitostnou práci. Právě těch je mezi mrtvými nejvíce.

Bezpečnostní složky oblast uzavřely žlutou páskou, na místo přijelo několik ambulancí. Na sociálních sítích se objevily fotografie z místa, na kterých byly chodníky potřísněny krví a na zemi ležela bezvládná těla obětí. Obyvatelé Bagdádu dnešní útok šokoval, protože počet podobných incidentů se v hlavním městě výrazně snížil od chvíle, kdy bojovníci IS přišli o naprostou většinu území, které v zemi kontrolovali.

Prodavač oblečení Munsir Faláh útok přežil, šrapnely ale zasáhly jeho na hruď a pravou nohu. „Bylo to strašlivé, cítil jsem, jak se mi pod nohami otřásala zem," řekl. „Spadl jsem na zem a ztratil vědomí, probudil jsem se až v nemocnici," dodal. Faláh, který má tři děti, viní iráckou vládu, že neudělala dost pro zajištění bezpečnosti obyvatel Bagdádu. „Domnívají se, že Islámský stát je poražen, protože přišel o území, a neobtěžují se zabezpečit Bagdád," řekl.

Majitel obchodu s mobilními telefony Džalál Alí popsal, jak po útoku viděl těla mrtvých, když zrovna vystupoval z autobusu. „Byli jsme naprosto šokováni," řekl s tím, že se schoval mezi auty a zdí. Podobný útok prý očekával od chvíle, kdy irácká vláda oznámila, že se v květnu budou konat volby. „Jsem si jistý, že podobných útoků bude víc," podotkl.

Témata:  Irák sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy