Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sever Chile postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Santiago de Chile - Sever Chile zasáhlo v noci na dnešek zemětřesení o síle 6,3 stupně. Otřesy byly podle agentury EFE cítit i na jihu Peru až ve městě Arequipa.

V Peru je nyní na návštěvě papež František, který je ale dnes v metropoli Limě, vzdálené asi tisíc kilometrů od Arequipy. Zemětřesení si v Chile ani v Peru nevyžádalo podle místních médií oběti, zraněné ani materiální škody. Nehrozí ani vlny cunami.

Epicentrum zemětřesení bylo v hloubce asi 110 kilometrů v severochilském regionu Tarapacá, který papež navštívil ve čtvrtek. Otřesy na jihu Peru byly slabší, měly sílu asi 5,9 stupně.

Sever Chile postihlo silnější zemětřesení naposledy loni v říjnu, kdy si otřesy o síle 6,3 stupně nevyžádaly žádné škody.

Na jihu Peru ale v noci na dnešek způsobily otřesy velké znekopojení, neboť stejnou oblast postihlo zemětřesení před týdnem. Otřesy o síle 7,1 stupně si vyžádaly nejméně jednu oběť a několik desítek zraněných.

Témata:  Chile zemětřesení Papež František

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.