Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý vietnamský poslanec dostal doživotí za zpronevěru

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Hanoj - Někdejší vietnamský poslanec Trinh Xuan Thanh (52) byl odsouzen k doživotnímu vězení. Hanojský soud ve stejném procesu poslal na 13 let za mříže i bývalého člena nejužšího vedení vládnoucí komunistické strany Dinh La Thanga (56).

Oba byli součástí skupiny více než dvou desítek obžalovaných ze zpronevěr stamilionů dolarů ve státní ropné a plynárenské společnosti PetroVietnam.

Trinh Xuan Thanh byl odsouzen "ke 14 letům za špatné hospodaření a na doživotí za zpronevěry", uvedla vietnamská média.

Trinh Xuan Thanh byl podle Německa loni na konci července za bílého dne unesen v centru Berlína. K únosu byla přitom použita v Praze pronajatá dodávka, do níž byl Thanh za bílého dne násilím posazen. Vůz si pronajal Vietnamec s trvalým pobytem v České republice. Česko tohoto muže koncem loňského srpna vydalo do Německa k trestnímu stíhání. Bývalý manažer PetroVietnamu a komunistický poslanec žádal v Německu o azyl. Hanoj ale tvrdila, že se nakonec sám vydal vietnamským úřadům.

Minulý měsíc zatčený Dinh La Thang je po desetiletích prvním členem mocného politbyra, který v zemi stanul před soudem. Vedl ropnou a plynárenskou firmu PetroVietnam v letech 2009 až 2011. Loni v květnu jej komunistická strana vyloučila z 19členného politbyra.

Témata:  Vietnam zpronevěra EuroZprávy.cz peníze soudy

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy