Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střetnou se armády USA a Turecka? Trump si telefonoval s Edroganem

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Washington/Ankara - Prezident USA Donald Trump ve středečním telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem nevyjádřil obavy z eskalace turecké vojenské operace na severu Sýrie.

Turecko zahájilo operaci proti kurdským milicím v pohraniční oblasti Afrín o víkendu. Boje už si vyžádaly desítky mrtvých na obou stranách. Turecká armáda se po ukončení operace v Afrínu zřejmě přesune do oblasti, kde působí američtí vojáci.

Trump v telefonátu Erdogana požádal, aby Turecko vojenskou operaci v Sýrii omezilo a vyhnulo se "jakékoli akci, která by mohla vyvolat střet americké a turecké armády". Erdogan podle Washingtonu žádal, aby Spojené státy přestaly vyzbrojovat syrské kurdské milice YPG.

Šéf Bílého domu ale podle tureckých vládních zdrojů obavy z eskalace násilí v regionu nevyjádřil a ani neoznačil protiamerické projevy tureckých vládních představitelů za "destruktivní a lživé", jak původně uvedl Bílý dům. Prezident prý naopak Erdogana ujistil, že Spojené státy nebudou YPG dále vyzbrojovat. Turecko považuje příslušníky YPG za teroristy spojené s kurdskými separatisty v Turecku.

Erdogan řekl, že cílem Turecka je zničit YPG také dál na východ v okolí města Manbidž, které má pod kontrolou koalice arabsko-kurdských milicí SDF. Zatímco v Afrínu nejsou žádní američtí vojáci, v okolí Manbidže je jich asi 2000. V loňských bojích proti IS v jeho někdejší baště, syrské Rakce, byly milice SDF nejvýznamnějším spojencem mezinárodní letecké koalice v čele s USA. V rámci milic SDF působí rovněž YPG.

Témata:  Donald Trump Recep Tayyip Erdogan Turecko Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy