Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS v noci zaútočil na jednotku afghánské armády v Kábulu, zemřelo nejméně pět vojáků

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Kábul - Islámský stát (IS) dnes zaútočil na jednotku afghánské armády střežící vojenskou akademii v Kábulu. Zahynulo nejméně pět vojáků a 10 dalších utrpělo zranění. Při boji byli zabiti čtyři islamisté.

Na hlídku u vojenské akademie nejdříve zaútočili dva sebevražední atentátníci, načež vypukla přestřelka, řekl podle AFP mluvčí afghánského ministerstva obrany Daulát Vazírí. V boji pak podle něj byli zabiti další dva útočníci a jednoho vojáci zajali.

Podle svědků boje začaly kolem čtvrté hodiny ranní místního času (00:30 SEČ) a pokračovaly i s východem slunce. "Útok skončil," oznámil už ale o několik hodin později generál Vazírí. Dodal, že vojáci u zlikvidované skupinky zajistili ruční granátomet, dvě útočné pušky a vestu s výbušninami.

Akademie Maršála Fahima se nachází na západním okraji Kábulu a podle deníku The Guardian jde o silně střežený objekt. Útočníkům se nejspíše nepodařilo proniknout dovnitř. Areál se stal terčem útoku už loni v říjnu, kdy sebevražedný atentátník zabil 15 mladých rekrutů.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Islámský stát Afghanistán

Aktuálně se děje

31. května 2024 11:24

Fica převezli z Banské Bystrici domů, potvrdili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy