Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý německý hudebník Coco Schumann zemřel, hrál i v terezínském ghettu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V neděli zemřel jazzový kytarista Heinz Jacob Schumann, bylo mu 93 let. Je známý spíše jako Coco Schumann. Za druhé světové války byl internován v terezínském ghettu, kde působil v hudebním uskupení Ghetto Swingers.

Do ghetta v Terezíně se dostal v 19 letech. Tam se zapojil do činnosti hudební skupiny Ghetto Swingers, kterou založil pražský rodák Fritz Weiss. S tímto tělesem se objevil i v nechvalně proslulém nacistickém propagandistickém snímku z terezínského ghetta.

V roce 1944 Schumanna deportovali do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde musel hrát mimo jiné při příjezdu transportů či odchodu pracovních jednotek.

V 50. letech emigroval do Austrálie, za pár let se ale vrátil do Německa. Hrál třeba s Marlene Dietrichovou či Ellou Fitzgeraldovou.

U příležitosti 60. výročí zahájení hromadných deportací českých Židů do koncentračních táborů Schumann v roce 2001 zahrál znovu i v Terezíně.

Témata:  úmrtí koncentrační tábor Terezín Německo

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy