Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gorbačov poblahopřál Zemanovi a přeje si budování přátelství ČR s Ruskem

Michail Sergejevič Gorbačov (v době své
Michail Sergejevič Gorbačov (v době své "slávy"), je ruský a bývalý sovětský komunistický politik, který byl v letech 1985–1991 vůdcem Sovětského svazu. Pokoušel se o změny, které by vedly ke zlepšení fungování sovětského komunistického a politického systému a k ukončení studené války, ale které vedly i ke konci vlády Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) a k rozpadu sovětského impéria.
Foto: www.wikipedia.org

Praha - Na Hrad stále přícházejí gratulace Miloši Zemanovi k jeho znovuzvolení prezidentem. Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov v dopise vyjádřil naději, že se budou spolu dál podílet na naplňování spolupráce evropských zemí a budování přátelských vztahů s Ruskem.

"Hned od začátku jsem se domníval, že znovu získáš podporu lidí, a jsem proto rád, že se tak i stalo. Gratuluji Ti!" uvedl Gorbačov v dopise Zemanovi. Dodal, že by rád pogratulovat i Čechům, kteří Zemana zvolili, a tím podpořili myšlenku spolupráce všech evropských zemí a budování přátelských vztahů s Ruskem. "Teď je zapotřebí tyto myšlenky realizovat v praxi. Doufám, že Ty i já budeme, v rámci svých sil i možností, na naplňování těchto cílů spolupracovat," doplnil někdejší sovětský vůdce.

Blahopřání Zemanovi dnes přišla také z Budapešti a Říma. Maďarský prezident János Áder v dopise připomněl své nedávné setkání se Zemanem, při kterém se prý opět přesvědčil o přátelství obou národů. "Jsem přesvědčen, že naše osobní setkání i v budoucnu přispějí ke společnému prosazování zájmů obou našich zemí a k prohloubení vzájemné úcty našich národů. Jsem připraven pokračovat v našich debatách," napsal Áder.

Italský prezident Sergio Mattarella vedle gratulací vyjádřil víru v další spolupráci Itálie a Česka. "Na základě přátelství a silné tradice přátelství mohou Česká republiky a Itálie nalézt i další možnosti spolupráce v oblasti sociální, hospodářské a kulturní a posílit tak ještě skvělé bilaterální vztahy mezi našimi zeměmi," napsal Mattarella.

Současně uvedl, že Praha a Řím budou v dalších pěti letech s ostatními členy Evropské unie čelil stěžejním výzvám pro budoucnost kontinentu, jako jsou ekonomický růst, spravedlivé a solidární řízení migrační otázky a budování společného obranného systému.

Témata:  Michail Gorbačov Miloš Zeman János Áder

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy