Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"To se mnou jako vyjebávají? Kdo si myslí, že jsem?" Srbsko připravil o Kosovo Milošević, tvrdí diplomat

Vlajka, Srbska
Vlajka, Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbský diplomat Nebojša Vujović tvrdí, že Srbsko fakticky připravil o Kosovo exprezident Slobodan Milošević při jednáních v roce 1995 v americkém Daytonu. Takzvaná daytonská dohoda, která ukončila krvavou válku v bývalé Jugoslávii, byla podepsána 14. prosince 1995 v Paříži. Málo se toho ale ví o průběhu jednání, která probíhala za zavřenými dveřmi.

Vujović byl v 90. letech šéfem mise srbsko-černohorské Jugoslávské svazové republiky (JSR) ve Washingtonu a z tohoto titulu byl i v 11členné srbské delegaci.

Leccos z toho, co se během 21 dní odehrávalo za branami letecké základy v americkém Ohiu, odhaluje Vujović podle serveru deníku Kurir ve své knize Poslední let z Daytonu - rozhovory za zavřenými dveřmi. Faktografické líčení "dramatu vyjednávání" se zmiňuje i o okrajovém tématu Kosova, o němž se v Bělehradě už během ozbrojených konfliktů v Chorvatsku a Bosně hovořilo, že bude poslední fází války provázející rozpad Jugoslávie. Což se také koncem 90. let stalo.

Podle Vujoviče americké vedení během jednání přišlo s myšlenkou vyřešit v Daytonu i problém Kosova. Přes Vujoviče Američané poslali Miloševičovi návrh dohody, který počítal se širokou autonomií Albánců, s vytvořením jejich institucí, které předtím v rámci tehdejšího systému opustili, a s omezením centralizovaného vlivu Bělehradu. Toto řešení ale zároveň předpokládalo setrvání Kosova v rámci Srbska. Milošević to však odmítl.

"Milošević si dokument přečetl a rozčíleně vstal. Potom listy zmačkal a hodil mi je na hlavu," popisuje Vujović v knize situaci poté, co prezidentovi návrh přinesl. "To se mnou jako vyjebávají? Kdo si myslí, že jsem? Jaké Kosovo, to je vnitřní věc Srbska. Nepřipadá v úvahu. Řekni těm svým washingtonským přátelům, že nepřipadá v úvahu, aby se mnou vyjebávali. Protože jestli budou vyjebávat, dostanou pořádnou vyjebávačku," cituje diplomat doslova krajně rozlícenou reakci Miloševiče.

Vujović zmačkaný návrh dohody následně vrátil americkému prostředníkovi, který mu nato řekl: "V pořádku, budu informovat naši delegaci... jen si myslím, že toto je možná promeškaná poslední šance, jak situaci vyřešit vyváženým, obecně přijatelným způsobem, a že problémy teprve přijdou."

"Bohužel měl pravdu. Propásli jsme velkou šanci. Tehdy se mohlo dosáhnout řešení pro Kosovo, které skutečně bylo podle vzorce 'víc autonomie a méně nezávislosti'", konstatuje Vujović. V této souvislosti také vzpomíná na svůj poslední rozhovor s bývalým americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem v říjnu 1998, kterého se tehdy zeptal, co teď Srbsko čeká. "Propásli jste velkou příležitost v Daytonu. Teď na vás udeří," odpověděl.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, kdy bylo Kosovo od válečném konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou.

Témata:  Srbsko válka v Jugoslávii USA Kosovo

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy