Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban má nového vůdce. Dá se očekávat, že bude pokračovat ve stejné agresivní politice jako Mansúr

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Taliban má po smrti Muhammada Mansúra nového vůdce, je jím mulla Hajbatulláh Achúndzáda. Vybrán byl na setkání vedení islamistů, které se konalo patrně v Pákistánu.

Taliban potvrdil Mansúrovu smrt a v prohlášení zaslaném sdělovacím prostředkům oznámil, že novým vůdcem se stává mulla Achúndzáda.

Mansúr zemřel v sobotu při zásahu jeho automobilu střelou z amerického bezpilotního letadla. Vlády USA a Afghánistánu označovaly Mansúra za překážku mírového procesu, protože odmítl účast na mírových rozhovorech. Místo toho vystupňoval boje v Afghánistánu. V čele Talibanu stál Mansúr od loňského července, když byla zveřejněna smrt původního velitele mully Muhammada Umara.

Achúndzáda ospravedlňuje existenci extremistického Talibanu a jeho válku proti afghánské vládě a zahraničním vojskům. Dá se tedy od něj očekávat, že bude pokračovat v agresivním programu, který zavedl Mansúr. Zástupcem Achúndzády se stane Umarův syn mulla Muhammad Jakúb.

Achúnadzáda v prohlášení zveřejněném na audio-nahrávce přísahal, že se Taliban nevrátí k mírovým rozhovorům s vládou. "Ne, nepřijdeme na žádný druh mírových rozhovorů," prohlásil na nahrávce muž označený za Hajbatulláha Achúndzádu. Nahrávku médiím poskytl oficiální mluvčí Talibanu. Agentura Reuters nemohla ověřit z nezávislých zdrojů, že hlas skutečně patří Achúndzádovi, a nedá se také zjistit, kdy byla nahrávka pořízena.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

3. května 2024 19:44

Oddálení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit na Ukrajině vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy