Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU finančně podpoří Palestince. Část peněz je určena pro východní Jeruzalém

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise dnes potvrdila další pomoc ve výši 42,5 milionu eur (asi miliarda Kč) pro palestinskou samosprávu, včetně výrazné podpory pro východní Jeruzalém. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová zopakovala, že k řešení situace na Blízkém východě vznikem dvou států, tedy Izraele a palestinského státu, neexistuje alternativa.

14,9 milionu eur z ní (přes 370 milionů Kč) je určeno pro východní Jeruzalém, hlavně na boj s chudobou, ekonomický rozvoj, podporu školství a "zachování palestinského charakteru města". Zbývajících 27,6 milionu eur (asi 690 milionů Kč) je určeno pro palestinskou samosprávu na podporu reforem, fiskální konsolidaci či lepší přístup k vodě a energiím.

Nynější peníze jdou nad rámec už přijatého evropského financování, které představuje 158,1 milionu eur (přes 3,9 miliardy Kč) na výdaje palestinské samosprávy od platů přes penze po sociální dávky a základní veřejné služby. Dalších 107 milionů eur (přes 2,6 miliardy Kč) unie poskytl Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) na práci v palestinských uprchlických táborech a 18 milionů eur (asi 450 milionů Kč) míří na podporu investic na Západním břehu i v pásmu Gazy.

"Žádná alternativa není politicky prosaditelná a životaschopná, žádná jiná nenaplní legitimní aspirace obou stran včetně oprávněných bezpečnostních zájmů Izraele," prohlásila dnes Mogheriniová. Podle ní je důležité sjednotit pod jednu správu palestinské území na Západním břehu a v pásmu Gazy. Vyzdvihla dnes v této souvislosti pozitivní roli, kterou při těchto snahách hraje Egypt.

Témata:  EU Federica Mogherini Palestina

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy