Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za podíl na sebevražedném atentátu v Istanbulu padlo doživotí

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Istanbul - Tři muži, kteří se podíleli na sebevražedném atentátu z roku 2016, stráví zbytek život ve vězení. Rozhodl o tom dnes soud v Istanbulu, který jim napařil doživotní tresty. Další obžalovaný byl odsouzen k šesti rokům a třem měsícům vězení, informovala agentura AP.

V Istanbulu při jejich útoku tehdy zemřelo 12 německých turistů a další byli zraněni. Mezi zraněnými bylo dalších devět Němců a také občané Norska, Peru a Jižní Koreje.

Trojice mužů - Syřané Atala Hasan Majjup, Fauzí Muhammad Alí a Halil Derviš - dostali doživotí za porušení turecké ústavy. Kromě toho soud každému z nich uložil dalších 329 let vězení za zabití 12 lidí a pokus o vraždu 16 dalších, kteří byli při atentátu zraněni.

Čtvrtý obžalovaný byl kvůli členství v ozbrojené skupině odsouzen na šest let a tři měsíce za mřížemi. Dalších 18 lidí obviněných v souvislosti s útokem na historickém náměstí Sultanahmet bylo obvinění zproštěno. Zatím žádné tresty nebyly vyneseny v případě dalších čtyř obviněných, kteří jsou na útěku.

Turecké úřady oznámily, že sebevražedný atentátník, Syřan narozený v Saúdské Arábii Nabíl Fadlí, byl napojen na takzvaný Islámský stát (IS). Odpálil se poblíž skupiny německých turistů, kousek od slavné Modré mešity.

Témata:  Turecko terorismus sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy