Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinští umělci vytvořili portrét "Hamižného" Trumpa poskládaný z drobných mincí a žetonů.

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

New York - Dva ukrajinští umělci, které v roce 2015 proslavil portrét ruského prezidenta Vladimira Putina, se rozhodli vytvořit také dílo znázorňující šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. I v tomto případě jde o provokativní dílo.

Podobně jako v případě Putinova portrétu, Darja Marčenková a Daniel Green - vlastním jménem Daniel Dirov - si pro obraz Trumpa vybrali materiál, který odráží světlo, a tak umožňuje oživit tvář různými výrazy. U Trumpa se podle Marčenkové nejvíce projevuje samolibost.

Nápad udělat Trumpův portrét o rozměrech 240 na 170 centimetrů a o váze přibližně 90 kilogramů se zrodil loni v létě, když Putin nařídil Američanům omezit personál na diplomatických misích v Rusku a Trump mu poděkoval, protože to ušetří Spojeným státům "spoustu peněz".

"Pomyslel jsem si: panebože ty jsi takový skrblík, jak můžeš být americkým prezidentem? V tu chvíli jsem si řekl, že nejlepší by bylo udělat jeho portrét z drobných mincí," řekl Green (34). Na obraz bylo nakonec použito okolo 4000 mincí, v hodnotě jednoho a pěti centů. Právě použití nejdrobnějších mincí mělo podle umělce ukázat Trumpovo "hamounství".

Putinův portrét z nábojnic, nazvaný Tvář války, Marčenkovou a Greena proslavil, ale také jim nadělal nepřátele, kteří je v listopadu 2016 přiměli uprchnout z Ukrajiny.

"Dostávala jsem výhrůžky elektronickou poštou, lidi na ulici ke mně přicházeli s nepřímými hrozbami typu 'Pospěšte si odjet'. Snažili se mě také unést," tvrdí Marčenková (35).

Trumpův portrét, dokončený před měsícem a nazvaný Face of Money (Tvář peněz), také budí jisté obavy v okolí autorů. Když své dílo nabídli Ukrajinskému institutu v New Yorku, který právě pořádá výstavu o Putinovi a válce v Donbasu, tato soukromá instituce "měla strach, že způsobí problémy" ve vztazích mezi Kyjevem a Washingtonem, vysvětlil Green.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin umění

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.