Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejtěžší raketa historie Falcon Heavy úspěšně odstartovala

Falcon 9 Heavy
Falcon 9 Heavy
Foto: SpaceX

Mys Canaveral (USA) - Z floridského Mysu Canaveral dnes odstartovala k prvnímu testovacímu letu těžká raketa společnosti SpaceX Falcon Heavy, nejsilnější raketový nosič současnosti. Soukromá americká společnost vizionáře Elona Muska chce raketu v budoucnu využívat k letům na Měsíc a Mars.

Během letu se od rakety oddělily tři první stupně. Dva pomocné bezpečně přistály v areálu Mysu Canaveral, centrální stupeň, který se oddělil později, měl přistát na plošině v Atlantickém oceánu. V nákladovém prostoru má Falcon Heavy elektromobil Tesla Roadster, který má obíhat po dráze kolem Slunce.

Těžká raketa, kterou v parametrech pro hmotnost nákladu překonává jen legendární americký Saturn V, vznikla rozšířením menší nosné rakety Falcon 9 o dva pomocné vzletové raketové stupně. Falcon 9 je v prvním stupni vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má trojnásobek.

Falcon Heavy vychází z upraveného nosiče Falcon 9, na rozdíl od něj má ale v prvním stupni trojnásobek motorů. Nepřehlédnutelné jsou také dva pomocné vzletové raketové stupně, takzvané boostery, které vznikly rovněž úpravou Falconu 9. Společnost SpaceX poznamenala, že oba pomocné vzletové stupně použila v roce 2016 během letových misí rakety Falcon 9.

Musk opakovaně varoval, že první let se nemusí zdařit, podle televize CNN jsou v plánu ještě další dva testy. První start, který dnes na místě sledovaly tisíce Američanů i zahraničních zvědavců, vyvolává pozornost nejen jako revoluční projekt, ale i jako vesmírná atrakce díky rudému Muskově automobilu. Ten poletí vesmírem rychlostí až jedenáct kilometrů za sekundu, což je 39.600 kilometrů za hodinu, a dostane se až do vzdálenosti 400 milionů kilometrů od Země.

Start byl o zhruba půldruhé hodiny odložen kvůli silnému proudění v horních vrstvách atmosféry. Podle zveřejněných parametrů bude raketa schopná dopravit na nízkou oběžnou dráhu až 64tunový náklad. Saturn V dokázal v 70. letech minulého století na nízkou orbitu dopravit 140 tun nákladu a Falcon 9 v nejsilnější verzi je schopen vynést necelých 23 tun.

Témata:  raketa SpaceX Falcon 9 Heavy

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.