Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejský prezident se setkal se zástupci KLDR

Mun Če-in
Mun Če-in
Foto: Wikimedia Commons

Pchjongčchang - Sestra severokorejského vůdce a prezident KLDR si dnes v jihokorejském Pchjongčchangu podali ruce s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Stalo se tak na zahájení zimních olympijských her.

Kim Jo-čong se dnes stala prvním členem vládnoucího klanu ze Severní Koreje, který zavítal na území svého jižního souseda od války na Korejském poloostrově. Od této války (1950-1953) obě země ještě neuzavřely mírovou dohodu a jsou tak technicky stále ve válečném stavu.

Kimova sestra, která je členkou nejvyššího orgánu vládnoucí strany, si potřásla rukou s jihokorejským prezidentem při zahajovacím ceremoniálu. Předseda severokorejského parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR, si podal ruku s prezidentem Mun Če-inem už při recepci před ceremoniálem.

A zatímco představitelé Severní Koreje si ruce s jihokorejským prezidentem podali, americký viceprezident Mike Pence se zatím přímému setkání se zástupci KLDR vyhýbá. Na recepci před ceremoniálem dorazil později a jen zběžně pozdravil zúčastněné, aniž se posadil ke stolu.

Setkání představitelů USA, KLDR a Japonska dělalo už dlouho předem velké starosti vedení diplomatického protokolu. Podle něj mají na zahajovacím ceremoniálu OH stát či sedět na nejvýznamnějších místech vždy šéf hostující země a předseda Mezinárodního olympijského výboru a okolo nich mají být hlavy států návštěvnických zemí a další VIP hosté. Jenže mezi některými z nich panuje napětí - zejména mezi USA a Severní Koreou, jejichž lídři si loni dokonce vyhrožovali jadernou válkou. Japonsko má navíc napjaté vztahy jak s KLDR, tak s Jižní Koreou.

Témata:  Kim Jo-čong Jižní Korea EuroZprávy.cz Mun Če-in

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy