Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahý účet za řádění IS: Irák potřebuje na obnovu přes 88 miliard dolarů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Kuvajt - V Kuvajtu se koná konference o obnově Iráku, který několik let bojoval s Islámským státem (IS). Kusaj Abdal Fattáh z iráckého ministerstva plánování řekl, že pro nejbližší období bude Irák potřebovat 22 miliard dolarů, později ještě dalších 65 miliard. Největší investice jsou podle něj nutné do obnovy bydlení.

Do Kuvajtu se sjíždějí politici, investoři a zástupci nevládních organizací. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky od konference očekává, že se podaří dát dohromady peníze pro zajištění návratu iráckých uprchlíků do jejich domovů. I když se vrátilo podle OSN už 3,3 milionu Iráčanů, mimo domovy jich je stále 2,6 milionu.

Mustafá Hítí, který řídí fond na rekonstrukci Iráku, řekl, že se začalo s plněním rekonstrukčních programů. "Je poškozeno přes 138.000 domů a z nich polovina je zcela zničena," řekl.

Na konferenci dnes mají dostat slovo odborníci a zástupci nevládních organizací a tématem má být humanitární situace v Iráku, úterý bude patřit soukromému sektoru a ve středu by měly jednotlivé účastnické státy ohlásit své příspěvky.

Obnovit Irák si dle Fattáha vyžádá 88,2 miliardy dolarů (1,8 bilionu Kč). Irácký premiér Hajdar Abádí v lednu řekl, že si obnova vyžádá až 100 miliard dolarů, list The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že se škoda způsobená boji proti IS odhaduje na 45,7 miliardy dolarů (944 miliard Kč).

Témata:  Irák Kuvajt Islámský stát

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy