Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané dají na stabilizaci Sýrie 200 milionů dolarů, slíbil Tillerson

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Kuvajt - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes na konferenci v Kuvajtu řekl, že USA se rozhodly poskytnout 200 milionů dolarů (4,1 miliardy Kč) na osvobozené oblasti v Sýrii. Také varoval před novými aktivitami Islámského státu (IS).

Tillerson přijel do Kuvajtu na konferenci o obnově Iráku. Řekl mimo jiné, že IS "zůstává vážnou hrozbou pro region, USA a další části světa". Členové IS podle něj po porážce v Iráku a Sýrii dál působí v jiných zemích. "Nemůžeme dovolit, aby se historie opakovala jinde," řekl ministr.

Dodal, že v Iráku a Sýrii se snaží členové IS změnit se v povstaleckou skupinu a v zemích jako je Afghánistán, Filipíny, Libye a také v západní Africe si snaží vybudovat bezpečné zázemí.

Tillerson zahájil cestu po několika zemích regionu v Egyptě a koncem týdne by měl být v Turecku. Tamní ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu prohlásil, že vztahy obou zemí jsou v kritické fázi. Vyvolává je rozdílný přístup k syrským Kurdům, které Washington považuje za spojence, zatímco Ankara za teroristy. Tillerson dnes řekl, že si je vědom "oprávněných bezpečnostních obav" Turecka.

Témata:  Sýrie Islámský stát USA Rex Tillerson

Aktuálně se děje

1. května 2024 19:31

V Německu se převrátila traktorem tažená vlečka, 30 zraněných

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy