Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba ve škole na Floridě opět oživila debatu o držení a kontrole zbraní

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Parkland - Střelba na škole ve floridském Parklandu, pří níž přišlo o život 17 lidí a která se zařadila k deseti nehorším masovým vraždám v USA, obnovila debatu o kontrole zbraní. Z palby je podezřelý bývalý student Nikolas Cruz.

Parkland je domovem 31.000 lidí a loni byl označen za nejbezpečnější město na Floridě. Guvernér Rick Scott dnes nařídil stáhnout na veřejných objektech vlajky na znamení smutku na půl žerdi až do pondělka. O střelbě hovořil jako o "čirém peklu", ale odmítl se nechat zavléci do debaty o kontrole zbraní. "Musíme pokračovat v diskusi, jak lidi ochránit zákonem," řekl.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio hned ve středu a řekl, že se stále neví, jak se 19letý Cruz ke zbrani dostal ani další fakta. "Je třeba to zjistit, než dospějeme k unáhlenému závěru, že by tomu mohl předejít nějaký zákon," řekl stanici Fox News. Podle něj není vhodné, aby jeho kolegové v Senátu tento incident využili k výzvám ke zpřísnění kontroly zbraní.

Někdejší členka Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová, která byla těžce zraněna při střelbě v roce 2011, na twitteru po incidentu vyzvala politiky, aby skoncovali s "touto epidemií násilí páchaného střelnými zbraněmi". "Je bezpečné posílat naše děti do školy? Jsme ve svých domech a městech v bezpečí? Navzdory smutku musíme sebrat odvahu a bojovat proti strachu. Kdybych mohla nabídnout ochranu 315 Američanům, kteří jsou každý den zastřeleni, udělala bych to," napsala Giffordsová.

Demokratický senátor Chris Murphy ve středu floridskou střelbu označil za tragédii a "důsledek nečinnosti" v otázce násilí páchaného střelnými zbraněmi. Podotkl, že masové střílení je specifický problém Ameriky.

Témata:  střelba ve škole na Floridě zbraně USA Marco Rubio

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy