Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obvinila střelce z floridské školy ze 17násobné úkladné vraždy

Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Foto: WPTV

Parkland - Prokuratura na Floridě dnes obvinila Nicolase Cruze (19) ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy. Cruz začal střílet před školou v Parklandu odpoledne místního času v době, kdy končilo vyučování. Vešel pak dovnitř, kde zabil 12 lidí. Venku zastřelil tři osoby, mezi nimiž byl člověk, který stál na ulici. Dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění.

Pachatel, o kterém jsou vyšetřovatelé přesvědčeni, že jednal sám, ještě dnes stane před soudem.

Soud bude projednávat možnost jeho propuštění na kauci, informovala mluvčí státního žalobce Constance Simmonsová. Vzhledem k závažnosti činu ale podle ní nelze předpokládat, že Nikolas Cruz by měl dostat šanci být vyšetřován na svobodě.

Poloautomat AR-15 si Cruz koupil legálně loni a podle CNN prošel kontrolou běžnou při nákupu zbraně v USA. Oslovený odborník stanici sdělil, že si není jist, zda je součástí této kontroly také prověření projevů kupce na internetu.

Cruz byl podle studentů a policie ze školy před rokem vyloučen. Porval se s novým přítelem dívky, s níž předtím chodil. Úřady také vědí, že Cruz byl v péči psychiatrické kliniky, ale rok tam už nedocházel. Byl adoptivní dítě a pracoval podle stanice NBC v obchodě s levným zbožím Dollar Tree v Parklandu.

Jeho adoptivní otec zemřel před několika lety, matka loni v listopadu. Za "znepokojivé" policejní velitel označil Cruzovy projevy na sociálních sítích. Studenti, kteří ho znali, o něm hovoří jako o podivínovi a samotáři. Zajímal se o zbraně, na internetu jsou jeho fotografie s nožem a pistolí. Na jednom materiálu na YouTube údajně tvrdí: "Budu profesionálním školním střelcem."

Podle stanice NBC byla škola napospas střelci asi hodinu. Vedení školské správy okresu Broward tvrdí, že neexistovalo nic, co by před podobným útokem varovalo. Jeden z učitelů ale řekl, že se po vyloučení Cruz ve škole objevil a studentům vyhrožoval a že pak škola rozeslala pokyny, aby nebyl do školy vpuštěn s batohem. K ostraze školy, která má přes 3000 studentů, vedení sdělilo, že v areálu byla každý den rutinně dvě policejní auta. Škola zůstane po zbytek týdne uzavřena.

Témata:  střelba ve škole na Floridě USA policie USA Nikolas Cruz

Aktuálně se děje

1. června 2024 9:02

Biden má podle průzkumu nad Trumpem lehce navrch

Úřadujícího amerického prezidenta Joea Bidena by aktuálně volilo 41 procent Američanů, přičemž podpora jeho vyzyvatele Donalda Trumpa nyní činí o dvě procenta méně. Vyplývá to z výsledků průzkumu Reuters/Ipsos. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy