reklama

"Bavíme se o 120.000 až 160.000 lidech, kteří měli být přerozdělení na základě kvót. Já mám rád přímost, korektnost a čestnost. My jsme od začátku říkali, že kvóty jsou nesmysl, že je nebudeme realizovat, celou dobu tento postoj zastáváme a podali jsme proti kvótám i žalobu. Kdybych viděl ty ostatní země, které tak velmi za ty kvóty tak bojují, že naplňují kvóty, tak by ta naše pozice nebyla tak silná. Ale my aspoň říkáme, že ne, a držíme se svých postojů," uvedl Fico pro server topky.sk s tím, že Slovensko je sice pod palbou kritiky za to, že si dovolilo říci ne, ale nakonec stejně nikdo nebyl podle kvót přemístěn.

"Náš postoj je legitimní, budeme v něm pokračovat. Zase, teď něco řeknu a možná to bude vypadat divně, ale promiňte... Islám nemá prostor na Slovensku. Vždyť snad jsme země, která nějak vznikla. Nedělejme ze sebe úplné idioty. Pokud mi tu chce někdo říci, že Slovensko chce být multikulturní, že si zde každý bude dělat, co chce, že se zde budou měnit tradice a že se Slovensko změní, tak jde proti podstatě této země," pokračoval.

"Myslím si, že je povinností politiků mluvit o těchto věcech velmi jasně a otevřeně. Řekl jsem, že nechci, aby na Slovensku vznikla ucelená muslimská komunita a říkám to znovu. Já nechci, aby zde bylo několik desítek tisíců muslimů, kteří si postupně začnou prosazovat své věci. Já jsem o tom mluvil několikrát s maltským premiérem, který mi řekl, že problémem není to, že přicházejí, ale že mění charakter krajiny. A my nechceme změnit tradice země, která je postavena na cyrilo-metodějské tradicích. Na něčem, co je zde celá staletí," dodal.

Takhle to podle něj jednoduše být nemůže. "Já se v tomto cítím velmi svobodný, taková suverénnost a národní hrdost musí být součástí této vládní koalice. Ačkoli to nebude vždy jednoduché, musím ocenit postoj koaličních partnerů, ta vláda funguje, fungují dohody, to je velmi důležité. Já jsem zvyklý, že když podám ruku, tak platí a toto zatím platí i od mých kolegů, což je dobré pro fungování této vládní koalice. A já si myslím, že pokud se nestane něco venku, nějaký významný extrémní faktor, který by rozhýbal politické systémy, tato vládní koalice má bez problémů šanci vydržet celé čtyři roky," uzavřel.