Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se přidaly k Británii: Za hackerský útok mohou Rusové

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Virus přezdívaný NotPetya loni v červnu ochromil části ukrajinské infrastruktury a zasáhl počítače na celém světě. Strůjcem velkého kyberútoku je Rusko, tvrdí po Velké Británii také Spojené státy.

"Kybernetický útok, který v červnu 2017 spustila ruská armáda, zasáhl celý svět a způsobil škodu v řádu miliard dolarů v Evropě, Asii, v Severní i Jižní Americe", uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

"Byl součástí neustávající snahy Kremlu destabilizovat Ukrajinu a jasně demonstruje, že Rusko je do probíhajícího konfliktu (na východě Ukrajiny) zapojeno," dodala. "Tento bezohledný kybernetický útok bude mít mezinárodní důsledky," uzavřela bez upřesnění, o jaké důsledky půjde.

Británie ve čtvrtek se stejným obviněním Spojené státy předstihla. Washington chtěl své prohlášení synchronizovat s Londýnem, ale tento plán pozdržela střelba ve střední škole v americkém městě Parkland na Floridě.

První zprávy o útocích přišly loni v červnu z Ruska a Ukrajiny, problémy se však začaly rychle šířit. Terčem se stala řada podniků a institucí po celém světě. Vir narušil provoz řady továren, úřadů i logistických center, například přístavů v Amsterodamu či Bombaji. Podle dřívějšího vyjádření antivirové společnosti Eset bylo Česko devátým nejvíce postiženým státem.

Nemálo odborníků na bezpečnost působících v soukromém sektoru za viníka označilo Rusko už před několika měsíci, připomněla agentura Reuters.

Témata:  USA Rusko PC hackeři

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy