reklama

Čína má strach

Ačkoliv čínské úřady podle deníku zatím nezveřejnily datum, kdy mají ponorky vyplout, jde podle nich o nevyhnutelný krok. Tvrdí, že jen reagují na kroky Spojených států, které již představují natolik velkou hrozbu, že nemají žádnou jinou možnost.

Podle deníku tak odkazují zejména na plány USA umístit do Jižní Koreje protiraketový systém Thaad, který byl odhalen v březnu tohoto roku, a vývoj hypersonických kluzákových raket, které by teoreticky Čínu mohly zasáhnout méně než hodinu po odpalu.

Washington ale argumentuje tím, že systém do Jižní Koreje chce umístit čistě pro ochranu této země proti případnému útoku ze strany KLDR, a trvá na tom, že Číně žádné nebezpečí nehrozí.

Jaderné nebezpečí?

Deník podotýká, že Pentagon tento krok od Číny očekával. V rámci zprávy, kterou Pentagon tento měsíc předložil americkému Kongresu, se uvádí: „Čína pravděpodobně podnikne svou první jadernou odstrašující hlídku někdy v roce 2016."

Jak deník upozorňuje, Čína na technologii balistických raket na ponorkách pracovala více než tři desetiletí, ale jejich nasazení bylo oddalováno jak kvůli technickým problémům a nedostatkům, tak kvůli politickým rozhodnutím.

„Až doposud Peking dodržoval opatrnou odrazující politiku a prohlašoval, že by nikdy nepoužil jaderné zbraně v konfliktu jako první. Své hlavice ukládal odděleně od svých raket a oboje bylo pod pečlivým dohledem vrcholného vedení. Nasazení ponorek s jadernými zbraněmi by mohlo mít dalekosáhlé následky," varuje deník.

Příprava na útok

„Hlavice i rakety by byly dány dohromady a předány námořnictvu, což by umožnilo mnohem rychlejší odpálení jaderné zbraně v případě, že by o tom bylo rozhodnuto. Začátek čínských raketových hlídek by mohl ještě více destabilizovat již napjaté strategické vztahy s USA v Jihočínském moři," upozorňuje dále deník.

Připomíná, že toto úterý se špionážní letoun USA téměř dostal do kolize se dvěma čínskými bojovými letouny 80 kilometrů od ostrova Hainan, kde mají čtyři čínské ponorky třídy Jin s balistickými raketami svou základnu; pátá se nyní staví.

Podle deníku k rozhodnutí o tomto kroku přispěly i obavy Číny, že je jejich jaderný arzenál dostatečně malý na to, aby jej případný úder zničil; následný protiúder by pak podle nich zničily právě americké protiraketové systémy.

Hlavním cíle Číny tak podle něj je zajistit, aby země byla schopná silného protiúderu v případě jaderného napadení