Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané mají další trumf? Americké letectvo dostane silného „Nájezdníka“

Bombardér B-52
Bombardér B-52
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americké vojenské letectvo v minulých dnech představilo novou koncepci. Experty na letectví v ní zaujala zejména jedna věc – legendární bombardér B-52 má zůstat i nadále v činné službě až zhruba do roku 2050, kdy mu bude již sto let. Reálně se ale počítá, že jej již po roce 2022 nahradí nový bombardér. Jaký bude? O koncepci a budoucnosti amerických vzdušných sil píše server news.com.au.

Zdálo by se že B-52 má již svá nejlepší léta za sebou. Američané disponují modernějšími stroji jako je B-1 nebo B-2. Hlavně druhý jmenovaný letoun pořád patří k absolutní špičce ve své třídě. Proč tedy Američané jednoduše neodešlou veterána B-52 do leteckého důchodu a nenahradí jej jeho novějšími pokračovateli? Jedním z důvodů jsou peníze.

B-52 je montovány postaru, čili jeho komponenty lze jednodušeji měnit a modernizovat. A s tím Američané počítají. Pentagon tvrdí, že pokud se zainvestuje do motorů a další díčlí části budou rovněž modernizovány, B-52 může létat ještě desítky let. U modernějších B-1 a B-2 je modernizace složitější.

Další důvodem je, že USA vyvíjejí zcela nový a moderní bombardér. Firma Northrop Grumman usilovně pracuje na projektu B-21 „Raider“. Jde o super moderní bombardovací letadlo, jež by mělo díky stealth technologiím být schopno zasahovat všude na světě a svoji konkurenci technologicky převyšovat o několik úrovní.

Obtíže s projektem stíhačky F-35 ale varují před přílišným optimismem. Američané ale počítají s tím, že B-21 by měly postupně nahradit stárnoucí B-52 někdy po roce 2022.

Peníze ale dle nové americké koncepce nepotečou jenom do projektu B-21. Dle informací by se měly navýšit i počty bombardérů B-1 a B-2. Ale jde pouze o krátkodobé řešení, budoucnost amerického strategického letectva jednoznačně leží v projektu B-21.

Nárůst počtu bombardérů souvisí s celkovou změnou myšlení americké armády. Ta se totiž vrací od konceptu armády pro krátké a lokální konflikty zpět k myšlence ozbrojených sil pro velký, možná i globální konflikt. A taková armáda potřebuje strategické letectvo.

Témata:  Pentagon USA letectví a letadla bombardér B-52

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy