Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA odejde z WTO? Musíme se na to připravit, tvrdí její exšéf

USA
USA
Foto: Pixabay

Ženev - Světová obchodní organizace (WTO) se musí připravit na budoucnost bez Spojených států, které zřejmě přestanou být členem organizace. Uvedl to bývalý šéf WTO Pascal Lamy.

Spojené státy uvrhly WTO do krize, když zablokovaly jmenování nových soudců, a podkopávají tím systém řešení sporů. Odmítly také jednat o tom, co by je přesvědčilo zrušit své veto v případě jmenování soudců, a zatím to nevypadá, že by se našlo řešení před odchodem dalšího soudce v září, uvedla agentura Reuters.

"Pokud velká mocnost nechce hrát podle pravidel mezinárodně disciplinovaného obchodu, budou muset ostatní reagovat," prohlásil na akci uspořádané OSN a Konferencí OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) Lamy. Navrhl také členům WTO vytvoření dvou plánů.

Podle plánu A by se členové WTO měli zeptat na problém a nabídnout řešení. Plán B by měl zajistit, že systém může fungovat i bez USA, což by pak mohlo pomoci podpořit lepší fungování plánu A.

Témata:  Světová obchodní organizace (WTO) USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy