Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci KLDR se v Koreji odmítli setkat s americkým viceprezidentem

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Americký viceprezident Mike Pence se během své návštěvy zimní olympiády v Pchjongčchangu v Jižní Koreji chtěl setkat s představiteli KLDR, včetně sestry severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Severní Korea ale takové setkání na poslední chvíli odmítla. S odkazem na dnešní sdělení šéfa Pencova týmu o tom informovala agentura Reuters.

"Severní Korea zvažovala, zda se setkat s viceprezidentem s cílem zjemnit jeho postoj , což by jí umožnilo během olympiády zesílit svou propagandu, " uvedl šéf Pencova štábu Nick Ayers. Zástupci KLDR si setkání rozmysleli poté, co Pence odsoudil porušování lidských práv Severní Koreji a oznámil, že USA chce na zemi uvalit nové ekonomické sankce, dodal Ayers.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová vzápětí uvedla, že Pence byl "připraven na možnost setkání" a použil by ho, aby zdůraznil americké obavy z balistického a jaderného programu KLDR. Spojené státy litují, že představitelé KLDR setkání na poslední chvíli zrušili, dodala.

Témata:  Severní Korea Mike Pence Kim Un-Čong Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy