Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA tají informace o sestřelení letu MH-17. Měl to být atentát na Putina? Novinář prozradil více

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Foto: Dutch Safety Board

Kyjev – Navzdory některým novým informacím a videím se stále nepodařilo nalézt jednoznačný důkaz o tom, kdo 17. července 2014 nad Ukrajinou sestřelil Boeing 777 a zabil všech 298 lidí na palubě. Robert Parry, americký investigativní novinář, tvrdí, že důkazy hovořící pro vinu proruských separatistů nejsou důvěryhodné.

Nové video

Parry se domnívá, že Západ dělá vše pro to, aby vinu dále shazoval na ruského prezidenta Vladimíra Putina, ačkoliv je v případu stále mnoho neznámých a „americká vláda stále zadržuje své důkazy".

Parry komentuje nově zveřejněné video (viz níže), které zachycuje přepravu raketového systému BUK na východě Ukrajiny jen několik hodin po sestřelení letadla. To podle něj vyvolalo další vlnu obviňování Ruska, ale ve skutečnosti dokazuje jen velmi málo, protože může nahrávat i teorii, se kterou přišel ruský výrobce tohoto systému, Almaz-Antej.

„I za předpokladu, že jde skutečně o ten systém BUK, který vystřelil raketu, která zničila MH-17, místo, na kterém je na videu zachycen, se nachází na západ jak od místa odpalu, které vypočítal ruský výrobce BUK a umístil ho do okolí vesnice Zaroščenske (která tehdy byla pod kontrolou Ukrajiny), tak i od zóny o velikosti 320 čtverečných kilometrů, kterou určili nizozemští vyšetřovatelé."

„Jinými slovy, je otázkou, kde se systém před odpálením jedné ze svých raket zastavil – za předpokladu, že právě tento systém BUK byl k vystřelení rakety použit," tvrdí Parry.

Důkazy proti Ukrajině

Parry také tvrdí, že ačkoliv investigativní server Bellingcat našel satelitní snímky systému mířícího na východ směrem k Rusku, chybí zde snímky, kde se BUK pohybuje opačným směrem – tedy od Rusů směrem k proruským separatistům.

To podle něj nahrává posudkům západních zpravodajských agentur, podle kterých byly systémy BUK, které byly 17. července 2014 na Ukrajině v provozu, pod kontrolou ukrajinské armády.

Upozorňuje, že to potvrzuje jak zpráva nizozemských zpravodajských služeb, která byla zveřejněna minulý rok v říjnu, tak i dřívěji zveřejněný vládní posudek, který obsahoval seznam zbraní, které Rusové rebelům poskytli – systém BUK zde uveden nebyl.

Podotýká také, že 17. července vedla ukrajinská armáda silnou ofenzívu proti pozicím separatistů na severu, takže se frontové linie neustále posouvaly, a je tak těžké určit, které místo bylo v kterou chvíli pod kontrolou Ukrajiny a které pod kontrolou rebelů.

Šlo o atentát na Putina?

Parry dále tvrdí, že se od zdroje napojeného na americkou zpravodajskou službu dozvěděl, že USA nemají žádné důkazy, které by naznačovaly zapojení Ruska do celé tragédie. „Tento zdroj uvedl, že předběžné informace naznačovaly, že za to byl zodpovědný nedisciplinovaný tým ukrajinské armády," podotýká.

Odsuzuje proto současný postoj americké vlády i fakt, že jen tři dny po nehodě americký ministr zahraničí, John Kerry, tvrdil, že USA vědí, kdo je zodpovědný. Kritizuje ji také za fakt, že i nadále své informace tají.

„Zdroj, který získával informace od analytiků amerických zpravodajských služeb mi prozradil, že důvod, proč USA mlčí, je, že detailnější důkazy ukazují na odtrženou část ukrajinské armády, která byla napojená na nekompromisního ukrajinského oligarchu. Motivem mohl být i pokus o sestřelení letadla prezidenta Vladimíra Putina, když se vracel ze státní návštěvy v Jižní Africe," uvádí Parry.

„V takovémto scénáři by byl ukrajinský bojový letoun v blízkosti (jak uvedlo několik svědků na zemi) jako pozorovatel, aby identifikoval cíl. Ale Putinovo letadlo, které mělo podobné označení jako MH-17, letělo severnější cestou a bezpečně přistálo v Moskvě."

Vítězství propagandy?

Podle Parryho by takovémuto scénáři odpovídaly i některé důkazy, včetně toho, že se podezřelý systém BUK přesouval na jih co nejblíže k území pod kontrolou rebelů, nebo dokonce přímo na něj.

„Pokud byl Putin cílem, útočníci by potřebovali rozšířit zmatek ohledně toho, kdo byl zodpovědný, aby se vyhnuli obrovskému protiúderu Moskvy. Perfektní krycí historkou by bylo tvrzení, že Putinovo letadlo omylem sestřelili jeho spojenci, etničtí Rusové, nebo dokonce jeho vlastní jednotky," podotýká Parry.

Dále připomíná, že ať už je pravda jakákoliv, nemění to nic na tom, že americké tajné služby zjevně vědí více, než jsou ochotny přiznat a sdělit veřejnosti.

„Jinými slovy, bez ohledu na pravdu ohledně sestřelení MH-17 se tato tragédie stala propagandistickým zlatým dolem proti Rusku a Putinovi; ačkoliv americká vláda tají skutečné důkazy, které by mohly odhalit, kdo přesně byl za ni odpovědný," uzavírá Parry.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Ukrajinská krize Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy