Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle HRW zabíjí Turecko na severu Sýrie i civilisty

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek - Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že Turecko nepodniklo při své ofenzivě v severosyrské oblasti Afrín potřebné kroky, aby zamezilo smrti civilistů. Jen koncem ledna v regionu zahynulo 26 lidí, včetně 17 dětí. Ankara oponuje, že v rámci operace Olivová ratolest na civilisty neútočí.

Turecko se svými spojenci zahájilo v pohraniční oblasti ofenzivu proti syrské kurdské milici YPG 20. ledna. Ankara tuto skupinu považuje za teroristickou.

HRW odkazuje na tři turecké útoky z konce ledna a požaduje, aby Ankara smrt civilistů vyšetřila a závěry zveřejnila. Podle odhadů dalších organizací na ochranu lidských práv zatím při turecké ofenzivě v Afrínu zemřelo 120 civilistů.

Tento týden se objevily informace, že syrská armáda se v Afrínu hodlá přidat na stranu Kurdů a vytlačit z pohraničního území turecké síly. Ankara Damašek před pomocí Kurdům opakovaně varovala s tím, že nebude váhat na vojska režimu útočit, pokud milici YPG pomohou. Podle čtvrteční zprávy syrského listu Al-Watan do oblasti Afrín od úterý dorazilo asi 500 příslušníků syrských provládních sil.

Témata:  Turecko Human Rights Watch Sýrie Turecká armáda

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

RB OSN držela minutu ticha za Raísího

Členové Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RBOSN) si v pondělí minutou ticha uctili památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy