Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provoz vrtulníků Mi-17 byl na Slovensku pozastaven, dokumenty byly zfalšovány

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenská armáda pozastavila provoz vrtulníků Mi-17, stroje absolvují potřebné kontroly. Média spekulují, že byly zfalšovány dokumenty o opravách vrtulníků.

Slovenská armáda disponuje 12 vrtulníky Mi-17, z nichž čtyři zajišťují leteckou pátrací a záchrannou službu (SAR). Ta vyplývá z mezinárodních závazků ohledně civilní letecké dopravy.

Mluvčí ministerstva obrany Danka Capáková uvedla, že jeden z vrtulníků Mi-17 by se měl opět dostat do provozu v nejbližších dnech, další stroje až po dokončení všech potřebných kontrol.

Denník N napsal, že problémy se stroji Mi-17 se patrně týkají mechanických součástek, které jsou zabudovány v motorech vrtulníků. Armáda prý zjistila, že součástky nepodstoupily povinnou opravu, byť podle dokumentů se tak stalo. Vrtulníky Mi-17 na Slovensku opravuje státem kontrolovaný podnik Letecké opravovne Trenčín ve spolupráci s dalšími firmami.

Kromě vrtulníků Mi-17 slovenská armáda provozuje také americké vrtulníky Black Hawk.

Témata:  vrtulník Mil Mi-17 Slovensko Slovenská armáda

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy