Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neuvěřitelné, v Bolívii protestovali invalidé. Policie na ně nasadila vodní děla +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

La Paz - Zdravotně postižení lidé uspořádali ve středu v bolivijské metropoli demonstraci, policie je rozehnala slzným plynem a vodními děly. Střet odnesli zraněními čtyři lidé, šest osob bylo zadrženo.

Protestu se zúčastnilo několik stovek lidí, kteří se do hlavního města dostali po téměř 400 kilometrů dlouhém protestním pochodu a již měsíc v La Pazu táboří. Dožadují se zvýšení příspěvku náležejícího lidem s postižením o 500 boliviánů (1800 korun) na každý měsíc. V současnosti dostávají necelých 100 boliviánů.

Zdroj: YouTube

Bolívie patří k nejchudším jihoamerickým zemím a vláda levicového prezidenta Eva Moralese se pomocí sociálních benefitů pokouší snižovat propastné rozdíly v příjmech mezi nejchudšími a bohatými.

Morales ovšem nyní tento požadavek odmítl s tím, že se v minulých týdnech vláda dohodla s jinými skupinami na kompromisním řešení. "Nyní je tu malá skupina nesmiřitelných, kteří odmítají přistoupit na dohodu o 42 bodech, k níž jsme dospěli se skupinami postižených," uvedl v prohlášení ministr vnitra.

Podle policie vyvolali tvrdou odpověď těžkooděnců sami protestující, když vytáhli nože a další útočné zbraně.

Témata:  Bolívie zdravotně postižení demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy