Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Trump už má potřebné hlasy k automatické nominaci

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Donald Trump už získal počet delegátů potřebný pro automatickou nominaci Republikánské strany do boje o prezidentský úřad. Agentura AP k tomu dospěla dotazem mezi superdelegáty.

Tvrdí to agentura AP s odvoláním na vlastní propočty. Nominaci pro listopadové volby zaručuje 1237 získaných delegátů,

Kromě delegátů získaných v primárních volbách a v nominačních shromážděních deklarovala podporu kontroverzního kandidáta i řada delegátů s volným hlasem, takzvaných superdelegátů, kteří nejsou vázáni výsledky primárek. Celkem má podle AP Trump na své kontě už 1238 delegátských hlasů.

Agentura přitom poznamenala, že podpora řady z nich je "přinejlepším vlažná". Hlas dají Trumpovi prý jen z loajality vůči voličům, kteří většinově newyorského magnáta podpořili. Někteří delegáti prý prohlásili, že pokud se na nominační konferenci bude hlasovat ve druhém kole, Trumpa už nepodpoří.

Druhé kolo na červencovém sjezdu v Clevelandu ale nejspíš už nebude. I kdyby Trump snad ještě podporu 1238 delegátů neměl, v nadcházejících primárkách 7. června potřebné hlasy snadno získá.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy