Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt zuří kvůli článku o policejní brutalitě, vyzývá k bojkotu BBC

Hurghada, Egypt
Hurghada, Egypt
Foto: Przemyslaw "Blueshade" Idzkiewicz, Wikipedia

Káhira – Egypt zuří kvůli článku britské televizní a rozhlasové společnosti BBC. Tamní vládní tiskové středisko dnes vyzvalo představitele egyptské státní správy a vlivné osobnosti k bojkotu této stanice.

Důvodem egyptské nespokojenosti je článek z minulého týdne, v němž BBC píše o únosech a mučících praktikách egyptské policie od roku 2014, kdy současný prezident Abdal Fattáh Sísí nastoupil k moci. Egyptské úřady obsah článku označily za lež.

Na konci března čekají Egypt prezidentské volby, ve kterých bude Sísí prakticky jediným významným kandidátem. Většina jeho soupeřů kandidaturu buď stáhla, nebo se ocitla ve vězení.

BBC informovala o mladé Egypťance, kterou údajně unesly bezpečnostní složky a nikdo z rodiny ji pak neviděl. V pondělí se ale žena objevila v egyptské televizi a veškerá tvrzení v článku odmítla. Důvěryhodnost výpovědi se agentuře Reuters nepodařilo nezávisle ověřit.

Mluvčí BBC v prohlášení uvedl, že stanice si je vědoma reakce Egypta a může se zaručit za integritu svých novinářů.

Poté, co se mladá žena objevila v televizi, vyzvalo egyptské vládní tiskové středisko zaměstnance egyptské státní správy a egyptské elity, aby neposkytovali BBC rozhovory a společnost bojkotovali, dokud se za článek oficiálně neomluví.

Organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že egyptská vláda před volbami zesílila potírání disentu. Od loňského roku bylo v zemi zakázáno i několik místních zpravodajských serverů.

Témata:  Egypt BBC Velká Británie

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy