reklama

V Paříži, kde manifestovalo podle úřadů asi 18.000 lidí, se demonstranti střetli s policií. Podle francouzského tisku museli vyhledat ošetření dva demonstranti a jeden policista. Dvanáct lidí policisté předvedli k výslechu. Na náměstí Nation, kde se manifestace konala, byl poškozen městský mobiliář.

V Bordeaux na jihozápadě země zaútočila zhruba stovka osob na policejní stanici, házela předměty a poškodila několik policejních aut. Pořádkové síly proti nim použily slzný plyn. Protesty se dnes uskutečnily také v Rennes, Nantes, Caenu, Marseille, Montpellieru nebo Lyonu.

Proti reformě dnes stávkovali také zaměstnanci francouzských jaderných elektráren. V minulých dnech stávky a blokády narušily i provoz šesti z osmi francouzských rafinerií a vedly k nedostatku pohonných hmot ve velkých částech Francie včetně Paříže. Země kvůli tomu začala ve středu poprvé od roku 2010 využívat pohonné hmoty ze strategických zásob.

Reforma, která vyvolává řadu negativních emocí, má usnadnit přijímání a propouštění zaměstnanců. Vláda se reformou snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst. Podle kritiků ale umožní zaměstnavatelům obcházet práva zaměstnanců.