Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová vyhrála primárky v Kentucky

První debata demokratů. Dominovali Clintonová a Sanders
První debata demokratů. Dominovali Clintonová a Sanders
Foto: CNN

Washington – Americké úřady dnes oznámily, že primárky ze 17. května v Kentucky definitivně vyhrála Hillary Clintonová. Ta už má nominaci prakticky jistou. Na svém kontě má 2305 hlasů, zatímco Sanders 1539. Bývalé první dámě k potvrzení nominace chybí 78 hlasů.

Clintonová svého soupeře Bernieho Sanderse porazila o necelých dva tisíce hlasů. Sanders, který si byl vědom mimořádně těsného souboje, po volbách požádal o prověrku volebních výsledků. Výsledek dnes uznal.

Rozdíl mezi hlasy odevzdanými Clintonové a Sandersovi byl podle dnešních volebních statistik 1911 hlasů, zatímco původní propočet udával rozdíl 1924 hlasů.

V Kentucky se oba demokratičtí kandidáti utkali o 60 delegátů. Pět z nich byli takzvaní superdelegáti, kteří mohou podpořit kohokoli nehledě na výsledek hlasování. Ze zbývajících 55 delegátů oba shodně získali po 27, posledního delegáta získá Clintonová, která ve 28. okrsku vyhrála o 500 hlasů.

Témata:  Hillary Clintonová Bernie Sanders USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy