Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Feministky vyšly do ulic Varšavy. Volnost, rovnost, interrupce, skandoval dav

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - V polské metropoli se dnes pochodovalo na obranu práv žen. Protestujcí zdůrazňovali především právo na umělé přerušení těhotenství, které je v katolické zemi s konzervativní vládou velice přísně omezeno.

"Interrupce není policie. Vzájemnou pomoc, a ne systémové násilí," znělo podle listu Gazeta Wyborcza hlavní heslo 19. ročníku asi tříhodinového pochodu v centru hlavního města.

Organizátorky v předvečer akce ujišťovaly, že nejde jen o potraty, ale i o sociální zabezpečení, hospodářskou nerovnost či sociální vyloučení migrantů, postižených, nezaměstnaných a lidí pracujících na dočasné smlouvy.

Pochod zahájil pěvecký sbor revolučními písněmi ve feministické verzi. "Volnost, rovnost, interrupce," skandoval dav. "Svobodu volby místo teroru!" hlásal jeden z transparentů. V průvodu se objevily také karikatury politiků a prelátů, kterým Polky vděčí za to, že nemají na interrupce nárok, a to včetně bývalých prezidentů Lecha Walesy, Aleksandra Kwaśniewského a Bronislawa Komorowského. "Děkujme jim, protože díky nim tu dneska jsme," znělo z tlampačů dvojsmyslně.

Polsko dovoluje potrat, pokud těhotenství ohrožuje zdraví či život matky nebo když je důsledkem znásilnění a incestu. Pro další zpřísnění protipotratového zákona se vyslovuje vlivná katolická církev.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku potraty

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy