Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump možná osobně pojede na otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem nevyloučil, že se osobně zúčastní otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě.

Inaugurace se uskuteční v květnu, kdy bude Izrael slavit 70. výročí svého vzniku.

Trump v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, což Netanjahu komentoval slovy, že ostatní o tom jen mluvili, Trump jednal. Americký prezident také řekl, že USA připravují přesun velvyslanectví z Tel Avivu a nové sídlo ambasády s rozumným rozpočtem a "velmi rychle".

Netanjahu v úvodním rozhovoru před novináři řekl, že Izraelci nezapomínají, a Trumpovo rozhodnutí o velvyslanectví přirovnal k činu perského krále Kýra, který před 2500 lety umožnil Židům vrátit se z babylonského zajetí.

Trump, který manžele Netanjahuovi v přítomnosti své choti Melanie přivítal před Bílým domem, hodnotil izraelsko-americké vztahy jako mimořádně dobré. Jak upozornila izraelská média, dnešní schůzka je pátým setkáním obou politiků za minulý rok. "Pro mne je Izrael velmi mimořádný, mimořádná země, mimořádný národ," řekl Trump.

Témata:  Donald Trump USA Jeruzalém

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy