Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky na muslimy na Srí Lance pokračují, zatčeni byli buddhističtí radikálové

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Kolombo - V souvislosti s útoky proti muslimské menšině zadržela policie na Srí Lance celkem 85 lidí. Deset podezřelých označila za členy radikální buddhistické organizace a ve vazbě je také její vůdce, který byl patrně mozkem nepokojů. Informovala o tom dnes agentura AFP. Nepokoje už mají údajně tři oběti, Srí Lanka kvůli nim v úterý vyhlásila výjimečný stav.

Výtržnosti ale dnes pokračovaly a mešita ve městě Kuruvita na jihu ostrova se stala terčem žhářského útoku. Problémy začaly v pondělí ve městě Kandy po smrti mladého buddhisty z většinového sinhálského etnika, kterého napadla skupina muslimů. Podle AFP zapálili rozvášnění sinhálští nacionalisté za poslední tři dny přes 200 obydlí, obchodů nebo vozidel patřících muslimům.

V okrese Kandy dnes bylo zatčeno 85 lidí včetně deseti údajných členů radikální buddhistické skupiny, která podle policie publikovala videa s nenávistnými výroky na adresu muslimů. „Zatkli jsme deset významných podezřelých, včetně Amitha Vírasingha, jenž ty útoky plánoval a prováděl," oznámil mluvčí policie.

Muslimové tvoří asi devět procent z 21 milionů obyvatel Srí Lanky, buddhisté tvoří asi 70 procent populace. Jde právě o Sinhálce. Někteří buddhističtí nacionalisté v poslední době protestovali proti přítomnosti žadatelů o azyl z řad muslimských Rohingů, většinou prchajících z Barmy, kde čelí útlaku od buddhistické většiny.

I dnes hořela řada budov využívaných muslimy: v Kuruvitě házeli útočníci na mešitu zápalné lahve a v obci Veligama na jižním pobřeží se odehrál útok na muslimský obchod. AFP uvedla, že i v Kandy je situace stále napjatá, a přestože tam už neplatí zákaz vycházení, zůstaly například zavřené školy. Na severu města dnes nadále doutnaly obchody napadené v předchozích dnech.

Centrální část ostrova včetně města Kandy je oblíbenou turistickou destinací například díky Chrámu Buddhova zubu, pro buddhisty nejposvátnějšímu místu na celé Srí Lance. Úřady ale nyní, v čase hlavní turistické sezony doporučily návštěvníkům, aby se oblasti vyhlášené i pro své přírodní krásy vyhýbali. „Tohle není pro turisty ideální situace. Když jsme si večer vyšli, ulice byly prázdné," řekl agentuře Reuters jednapadesátiletý italský turista.

Témata:  Srí Lanka muslimové Buddhismus

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy