Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda zintenzivnila operace ve východní Ghútě

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bejrút - Syrská vládní vojska zintenzivnila své operace v centrální části východní Ghúty ovládané povstaleckými ozbrojenými skupinami.

Situace tam směřuje k rozdělení této oblasti na dvě části. Hlavní povstalecké skupiny trvají na tom, že nemají v plánu oblast opustit, napsala agentura Reuters.

Syrská státní televize dnes informovala o postupu armády blízko městeček Misrába a Mudajra, která představují poslední spojení mezi severní a jižní částí enklávy ležící blízko Damašku.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která monitoruje situace v Sýrii z Londýna, informovala, že vládní armáda v noci bombardovala cíle v dané oblasti z letadel a nasadila také vojenské vrtulníky a dělostřelectvo.

Dvě hlavní povstalecké skupiny ve východní Ghútě, Armáda islámu (Džajš al-Islám) a Fajlak ar-Rahmán, uvedly, že v minulých dnech podnikly protiútoky, které jim umožnily znovu získat pod kontrolu některé ztracené pozice. Obě skupiny odmítají oblast opustit a vylučují, že by přistoupili na vyjednání takzvané "evakuační dohody" s vládními silami. Ta předpokládá, že se povstalci vzdají a opustí držené pozice výměnou za bezpečný odchod do opozičních oblastí na severu země, a to s příslušníky svých rodin a dalšími civilisty, kteří se nechtějí vrátit pod vládu prezidenta Bašára Asada.

Na základě takové dohody odešla například v pátek v noci z východní Ghúty malá skupina bojovníků a jejich rodinných příslušníků z Fronty dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra) blízká Al-Káidě.

Témata:  Sýrie Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

17. května 2024 9:52

Rusko údajně zneškodnilo přes sto ukrajinských dronů

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy