Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v ohrožení? Kolumbijské volby vyhráli odpůrci mírové dohody s povstalci

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Parlamentní volby v Kolumbii vyhrály strany, které jsou kritické vůči mírové dohodě s levicovou gerilou FARC. Tu v roce 2016 uzavřel současný prezident jihoamerické země Juan Manuel Santos, posléze za ni obdržel Nobelu cenu míru. Kromě poslanců a senátorů Kolumbijci v neděli také zvolili dva kandidáty pro květnové prezidentské volby.

Parlamentních voleb v Kolumbii se poprvé účastnili i bývalí povstalci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Jejich strana Revoluční alternativní síla Kolumbie (rovněž se zkratkou FARC) ale propadla, když do Sněmovny získala jen 0,2 procenta hlasů a do Senátu asi 0,35 procenta hlasů.

Největší úspěch naopak slavili příznivci exprezidenta Álvara Uribeho, jehož strana Demokratický střed získala nejvíce křesel v Senátu a ve volbách do Sněmovny skončila těsně druhá. Právě Uribe stál v roce 2016 v čele kampaně proti mírové dohodě s povstalci. Kritizoval zejména účast povstalců na politickém životě a také soudní systém vypořádání se se zločiny spáchanými během ozbrojeného konfliktu. O výsledcích voleb informovala agentura AFP, podle které se může zkomplikovat další uvádění dohody s FARC do praxe. 

Uribe byl opět zvolen senátorem. Získal přes 870.000 hlasů, což je nejvíce, co kdy kandidát na senátora získal.

O hlasy kandidátů pro květnové prezidentské volby se ucházelo pět politiků ve dvou koalicích. Z té pravicové vzešel jako uchazeč o nejvyšší úřad Uribeho favorit 41letý senátor Iván Duque a za levici vybrali Kolumbijci v neděli bývalého starostu Bogoty Gustava Petra.

57letý Petro byl v 80. letech také členem povstalecké skupiny (M-19), která se v roce 1990 přeměnila v politickou stranu. Za ni se Petro v roce 1991 stal poprvé poslancem, v roce 2000 tato strana zanikla. Petro se netají sympatiemi k zesnulému socialistickému prezidentovi Venezuely Hugu Chávezovi, ale k jeho nástupci Nicolási Madurovi, se Petro nehlásí.

Témata:  Kolumbie FARC volby

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy