Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové zaútočili na křesťany. Ženu (70) zbili, svlékli a nechali pochodovat ulicí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira – Krutý trest si vysloužila starší křesťanka z Egypta, kterou rozzuřený dav svlékl, zbil a nechal nahou pochodovat ulicemi. Žena (70) tak byla potrestána za jejího syna, který navázal zakázaný vztah muslimkou.

Křesťanka byla potrestána davem asi tři set ozbrojených muslimů, šlo údajně o odplatu za rouhačský a mezináboženský vztah jejího syna. Kromě toho dav také zapálil sedm domů, které patřily křesťanským rodinám ve vesnici Karam v provincii Minya, všechny zapálené budovy byly srovnány se zemí. Muslimský dav podle agentury AP skandoval „Musíme vyhnat nevěřící".

Útok údajně začal kolem osmé hodiny ranní 20. května, policii trvalo dvě hodiny než zareagovala. Ve chvíli, kdy důstojníci dorazili na místo, se dav už rozešel. V rozhořčeném prohlášení to uvedli zástupci místní ortodoxní koptské církve.

Egyptský prezident Abdel-Fattah el-Sissi volá po spravedlnosti a po potrestání pachatelů tohoto trestného činu. Nařídil také armádě, aby obnovila poškozené nemovitosti tak, aby majitelé nemuseli nic platit. Policie zatkla šest mužů podezřelých z účasti na násilí, podle tamních bezpečnostních úředníků dalších 12 hledá.

Ne všichni jsou ale v otázce hledání viníků tak rázní. Místní guvernér provincie Minya Tarek Nasser celý incident bagatelizoval s tím, že to, co se stalo, není tak špatné, jak se zdálo. Dodal také, že záležitost už byla vyřešena.

Žena samotná incident na policii nahlásila až o pět dní později, zpočátku pro ni prý bylo velmi obtížné přiznat ponížení, které prožila. Anba Makarios, tamní křesťanský kněz, médiím řekl, že sedmdesátiletá žena byla odvlečena z jejího domova davem, který ji bil a urážel, pakž ji muži svlékli a přinutili chodit po ulicích, zatímco zpívali „Alláhu Akbar", tedy „Bůh je veliký."

Agentura AP také připomíná, že mimomanželské aféry nebo pohlavní styk mezi nesezdanými páry jsou v Egyptě tabu, obzvlášť mezi muslimy a křesťany. Tyto vztahy často vyvolávají násilné odvety, zejména ve venkovských oblastech, kde mohou otázky cti vést až k smrtelným sporům.

V Egyptě si křesťanští muži nemohou vzít muslimské ženy, pokud nejprve nekonvertují k islámu, muslimští muži si ale mohou vzít křesťanské ženy. Aféra mezi křesťanským mužem a muslimskou ženou je velmi ožehavá a v případě odhalení je vše často řešeno násilím.

„Nikdo nic neudělal a policie nepodnikla žádné preventivní nebo bezpečnostní opatření, které by nás před útoky ochránilo. Nežijeme v džungli nebo kmenové společnosti," uvedl koptský kněz Moussa. Křesťané, kteří tvoří asi 10 procent obyvatel devadesátimilionového Egypta, si už dlouho stěžují na diskriminaci.

Témata:  Egypt muslimové křesťanství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy