Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chladné vztahy mezi EU a Ruskem? Mogheriniová jednala s velvyslancem odvolaným z Moskvy

Federica Mogherini
Federica Mogherini
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Kauza otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala paralytickou látkou novičok ještě víc zhoršila vztahy mezi EU a Ruskem. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová v neděli večer jednala s odvolaným velvyslancem EU v Moskvě.

Úřad Mogheriniové dnes oznámil, že konzultace s velvyslancem EU v Rusku Markusem Edererem budou pokračovat v nejbližších dnech.

EU ve čtvrtek na summitu vyjádřila svou podporu Británii, která otravu Skripala a jeho dcery Julije připisuje Rusku. Očekává se, že některé členské státy včetně ČR by brzy mohly vypovědět ruské diplomaty.

Londýn tak už učinil, když vypověděl 23 ruských diplomatů, na což Moskva dle očekávání reagovala recipročně. O případném vyhoštění ruských diplomatů mají tento týden rozhodnout také USA.

Témata:  Federica Mogherini EU Rusko

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy