Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porota v USA zprostila obvinění manželku pachatele masakru v gayklubu v Orlandu

Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Foto: myspace.com

Orlando - Manželka teroristy Omara Mateena, který před dvěma lety v gayklubu v Orlandu na Floridě zabil 49 lidí, byla zproštěna všech obvinění. Noor Salmanová (31) byla v souvislosti s masakrem jedinou obžalovanou.

Mateena, který tvrdil, že jedná jménem takzvaného Islámského státu, policie při zásahu zastřelila. Salmanová čelila obvinění, že svému muži pomáhala a že mařila vyšetřování. Hrozilo jí až doživotí.

Obžaloba uváděla, že Salmanová a Mateen společně plánovali cíle možného útoku, včetně zábavního a nákupního střediska Walt Disney World Resort u Orlanda. Salmanová podle obžaloby věděla, že si její manžel pořídil munici pro svou útočnou pušku a že ho fascinují násilná videa islámských radikálů, ale přesto ho nezastavila.

Obhájci svou klientku, která se narodila v Kalifornii palestinským rodičům, popisovali jako snadno manipulovatelnou osobu s nízkým IQ. Mateen podle nich svou ženu fyzicky i duševně zneužíval.

Dnešní osvobozující verdikt poroty bude ranou pro pozůstalé, napsala agentura Reuters.

Témata:  Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy